هر آنچه که باید درمورد کالیبراسیون صفحه‌نمایش بدانید

2 3,772

آیا تاکنون پیش‌آمده عکسی را در چند صفحه‌نمایش مختلف مشاهده کنید و متوجه شوید که نحوه‌ی نمایش عکس در هرکدام متفاوت است؟ یا عکسی را که بر روی صفحه‌نمایش شما بسیار زیبا و شفاف نمایش داده می‌شود، پرینت بگیرید و با عکسی بی‌روح و تاریک روبرو شوید؟

در اکثر موارد، چنین مشکلاتی حاصل از کالیبره نبودن صفحه‌نمایش هستند. صفحه‌نمایش‌ها معمولاً از گام رنگ RGB برای نمایش تصاویر استفاده می‌کنند. این یعنی هر پیکسل شامل مقدار مشخصی از رنگ‌های سبز، قرمز و آبی است.

پیکسل‌های تشکیل دهنده هر عکس یا ویدئو شامل اطلاعاتی از میزان تعداد رنگ‌های سبز، قرمز و آبی هستند.

پیکسل‌های تشکیل‌دهنده‌ی هر عکس یا ویدیو نیز شامل اطلاعاتی از میزان تعداد رنگ‌های سبز، قرمز و آبی هستند. در صورتی که همه‌ی صفحه‌نمایش‌ها و پرینترها به صورت استاندارد کالیبره شده باشند، باید مقدار یکسانی از این سه رنگ را به نمایش بگذارند و عکس‌ها و ویدیوها در تمامشان به یک‌شکل، با روشنایی و اشباع رنگ یکسان دیده شوند. ولی در واقعیت چنین نیست.

 

بیشتر افراد وقتی متوجه چنین مشکلی می‌شوند که یکی از عکس‌ها یا کارهای گرافیکی خود را پرینت می‌گیرند.

البته موضوع کالیبراسیون فقط برای به دست آوردن پرینت‌های مناسب مهم نیست. این موضوع کلاً برای طراحان گرافیک یا کسانیکه فیلم یا عکس ادیت می‌کنند یک مسئله‌ی ضروری است. به خصوص اینکه با نگاه کردن به یک صفحه‌نمایش کالیبره نشده ممکن است بسیاری از جزئیات از چشمانتان پنهان بمانند. به طور مثال ممکن است یک عکس از غروب خورشید به نظر بی‌رنگ و فاقد اشباع برسد، ولی در واقع چنین نباشد و این صفحه‌نمایش است که رنگ‌ها را به شکلی صحیح نمایش نمی‌دهد؛ بنابراین هرگونه ادیت یا color grading که بر روی آن انجام دهید دارای خطای زیادی خواهد بود.

چرا مانیتورها به صورت پیش‌فرض کالیبره نشده هستند؟

شاید برایتان سؤال شود که چرا سازندگان، صفحه‌نمایش‌ها را کالیبره شده به فروش نمی‌رسانند. در این خصوص چند فاکتور مهم را باید در نظر داشته باشید. اول اینکه در محیط‌های مختلف و زیر نورهای مختلف رنگ‌ها متفاوت به نظر می‌رسند؛ بنابراین صفحه‌نمایش باید بر اساس محیط کار تنظیم شده باشد. بعلاوه صفحه‌نمایش‌ها به مرور زمان و با فرسوده‌تر شدن کمی از روشنایی خود را از دست می‌دهند و دقت رنگ‌هایشان نیز کاهش می‌یابد. به همین دلیل کاربران حرفه‌ای باید به صورت ماهیانه صفحه‌نمایش خود را کالیبره کنند. در ضمن برای اکثر خریداران، کالیبره‌ی دقیق صفحه‌نمایش ضرورتی ندارد. بنابراین سازندگان برای جذب مشتریان از رنگ‌های اشباع‌شده و روشنایی زیاد استفاده می‌کنند.

برای کالیبره‌ی صفحه‌نمایش دو راه اصلی وجود دارد: یک روش استفاده از نرم‌افزار و تنظیم رنگ‌ها با چشم و دیگری استفاده از سخت‌افزارهای مخصوص این کار است.

برای کسانیکه از کامپیوتر خود برای بازی، نمایش عکس و فیلم و یا ادیت عکس‌ها به صورت مبتدی استفاده می‌کنند روش نرم‌افزاری می‌تواند کافی باشد. ولی در این روش برای تشخیص رنگ‌ها باید به چشمانتان اعتماد کنید. بنابراین دقت چندانی ندارد. سیستم‌عامل‌های مایکروسافت از زمان عرضه‌ی ویندوز 7 به برنامه‌ای برای کالیبره‌ی ابتدایی صفحه‌نمایش مجهز شده‌اند. بعلاوه نرم‌افزارهایی مانند QuickGamma نیز برای این کار وجود دارند.

اما اگر یک طراح گرافیک، عکاس، ویدیوگرافر هستید یا علاقه‌مندید تصاویرتان را با رنگ‌ها و روشنایی دقیق مشاهده کنید، باید به سراغ سخت‌افزارهای کالیبره‌ی صفحه‌نمایش بروید. اکثر این‌گونه دستگاه‌ها از دو بخش سخت‌افزاری (سنسور رنگ) و نرم‌افزاری تشکیل می‌شوند. در واقع عملکردی مشابه روش قبلی دارند، ولی به جای چشم انسان از یک سنسور برای تشخیص رنگ‌ها استفاده می‌کنند. به این شکل قادر هستند رنگ‌های تولید شده توسط صفحه‌نمایش را بر اساس استانداردهای عکس مانند sRGB و AdobeRGB یا استانداردهای ویدیویی مانند NTSC، PAL، BT.709 و… تنظیم کنند.

بهتر است اینگونه بگوییم که دستگاه‌های مخصوص کالیبراسیون برای عکاسان، گرافیست‌ها و ویدیوگرافرها یک ابزار ضروری بشمار می‌روند.

کمپانی‌های Datacolor و X-Rite از شناخته‌شده‌ترین سازندگان دستگاه‌های کالیبره‌ی رنگ به شمار می‌روند و مدل‌های X-Rite ColorMunki و Datacolor Spyder5Elite از پرفروش‌ترین‌ دستگاه‌های کالیبره‌ی صفحه‌نمایش در جهان هستند. از دلایل موفقیت زیاد این دو محصول می‌توان به قابلیت کالیبره‌ کردن انواع مانیتورهای رومیزی، لپ‌تاپ‌ها، ویدیو پروژکتورها نام برد. علاوه بر این استفاده از دو دستگاه نام‌برده شده تا حد زیادی راحت و بدون پیچیدگی خاصی است. درحالی‌که برتری Spyder5 در کاربرپسند بودن و سرعت بالاتر آن است، ColorMunki با سیستم‌عامل‌های iOS و اندروید نیز کار می‌کند و می‌تواند برای کالیبره‌ی تبلت‌ها و گوشی‌ها نیز مورد استفاده قرار بگیرد.

بنابراین اگر به دنبال به دست آوردن رنگ‌های دقیق و مطابق استاندارد برای طراحی گرافیک، عکس‌ها و ویدیوهایتان هستید بهتر است به فکر سرمایه‌گذاری بر روی یک دستگاه کالیبره‌ی رنگ نیز باشید.

2 نظرات
  1. الناز می‌گوید

    جالب بود و مفید
    ممنون

  2. درسا می‌گوید

    خیلی عالی بود ممنون از سایت خوبتون

نظرات

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.