بررسی نیکون Z50 II: دوربینی توانمند و مناسب برای عکاسان مبتدی
مدتها بود که انتظار دوربین نیکون Z50 II را میکشیدیم. هرچند نیکون خودش اذعان دارد که این دوربین برای عکاسان مبتدی طراحی شده، بهویژه کسانی که میخواهند از تلفنهای هوشمند به سمت دوربینهای حرفهای بروند، اما اولین چیزی که توجه را جلب میکند، قابلیتهای بالای این دوربین برای عکاسی جدی است.
ما تا به حال چندین بار به ژاپن سفر کردهایم و از همان لحظهای که وارد توکیو شدیم، عاشق این کشور شدیم [نگارنده مقاله اصلی، پتاپیکسل]. مردمانش بسیار مهربان و دلنشین هستند، مناظر طبیعیاش فوقالعاده زیباست و غذاهایش کیفیتی کمنظیر دارد. با این حال، هیچوقت فرصت بازدید از دفتر مرکزی نیکون را در این سفرها نداشتیم. نیکون برای ما جایگاه خاصی دارد چون از همان ابتدای مسیر عکاسیمان با این برند کارمان را شروع کردیم. بازدید از موزه تازهتأسیس نیکون تجربهای بسیار الهامبخش بود؛ موزهای که تاریخچهای ارزشمند و پربار را در دل خود جای داده است. دفتر مرکزی جدید نیکون نیز به همان اندازه جذاب بود. بیشتر روز را به بازدید از این ساختمان مدرن، آشنایی با طراحی دوستدار محیط زیست و فضای کاری پیشرفته آن گذراندیم.
اما آنچه واقعاً دوست داریم هنگام سفر به ژاپن انجام دهیم، پرسه زدن در خیابانها و عکاسی است. نیکون فرصت فوقالعادهای برای ما فراهم کرد تا دوربین جدید Z50 II را آزمایش کنیم. ما روز و شب در خیابانها قدم میزدیم – بیشتر به خاطر خستگی ناشی از اختلاف ساعت – و سعی داشتیم حس و حال این مدل جدید را درک کنیم. هرچند این دوربین همچنان در مرحله پیشتولید قرار دارد، بسیاری از فناوریهای تصویربرداری آن پیشتر در مدلهای قبلی دیده شدهاند. بنابراین، میتوانیم قابلیتهای کلی آن را به خوبی ارزیابی کنیم.
نیکون Z50 II: بررسی عملکرد آن
نیکون با طراحی دوربینهای APS-C خود نیازهای مختلف را بهخوبی پوشش داده است.
از طراحی مینیمالیستی و مناسب برای ولاگرها در مدل Z30 گرفته تا ظاهر زیبا و کلاسیک مدل ZFc، و در نهایت طراحی حرفهایتر و شبیه به دوربینهای SLR در مدل Z50 II، نیکون طیفی از دوربینها را برای سلیقههای مختلف عرضه کرده است. حتی مدل اولیه Z50، که از نظر ظاهری شباهت زیادی به مدل جدید دارد، به نوعی بیشتر شبیه یک اسباببازی به نظر میرسید، اما Z50 II کاملاً حس یک دوربین حرفهای را منتقل میکند. یکی از دلایل این تفاوت، دسته بزرگتر (Grip) آن است که احساس استحکام بیشتری میدهد و به هنگام استفاده از لنزهای بزرگتر مانند لنزهای تلهفوتو برای عکاسی از حیاتوحش، تعادل بهتری ایجاد میکند. با وزن ۵۲۰ گرم (۱۸.۴ اونس)، Z50 II احساس استحکام و وزن بیشتری نسبت به دوربینهایی مانند Fujifilm X-T30 II یا Canon EOS R50 دارد و این حس برتری را در اختیار کاربر قرار میدهد.
متأسفانه، پشت این دوربین فاقد جویاستیک فوکوس اتوماتیک (AF Joystick) است، ابزاری که میتواند در شرایط پرتنش و هنگام تغییر فوکوس بهسرعت کمک کند. هرچند صفحه لمسی و پد کنترلی برای تنظیم موقعیت فوکوس عملکرد خوبی دارند، اما در بیشتر مواقع از یک نقطه فوکوس مرکزی استفاده کردیم.
با این حال، دوربین فاقد دکمههای قابل تنظیم نیست و حضور دو دایال کنترلی و دایال حالت (Mode Dial) روی بدنهای که بسیاری آن را در دسته دوربینهای مبتدی میدانند، نکته مثبت و برجستهای است. در سبک دوربینهای SLR، یک فلاش پاپآپ هم وجود دارد که بهطور دستی با بالا و پایین کردن آن میتوان تنظیم کرد که فعال شود یا نه. هرچند ما طرفدار فلاشهای پاپآپ نیستیم، اما داشتن چنین امکانی بهتر از نبودن آن است، چرا که ممکن است در مواقعی به آن نیاز پیدا کنید.
نمایشگرها بهبود یافتهاند، با تغییر عمدهای که در پنل LCD پشتی دیده میشود. دوربین Z50 اولیه دارای طراحی ضعیفی بود که LCD آن برای عکسهای سلفی به زیر دوربین میچرخید و استفاده از آن همیشه ناخوشایند بود و اغلب توسط سهپایه یا دسته سلفی مسدود میشد. حالا پنل جدید دارای بیش از یک میلیون نقطه است و بهطور کامل به سمت کناره دوربین میچرخد. منظرهیاب الکترونیکی (EVF) همچنان ۲.۳۶ میلیون نقطه دارد، اما این بار روشنایی آن بهشدت افزایش یافته و به حدود ۱۰۰۰ نیت میرسد. یک نوع باتری جدید به نام EN-EL25a معرفی شده که عمر باتری بهتری را بهطور کلی وعده میدهد و شما هنوز هم میتوانید در مواقع ضروری از باتریهای قدیمی EN-EL25 استفاده کنید. یک شکاف کارت SD نیز درست کنار باتری قرار دارد و تمام دوربین بهطور مناسبی در برابر شرایط آب و هوایی مقاوم است.
نیکون Z50 II: نحوه عکاسی با آن
ما دوربین Z50 را در اواخر سال ۲۰۱۹ زمانی که برای اولین بار عرضه شد، بررسی کردیم و از آن زمان مدت زیادی گذشته است. بنابراین، برای ما ناامیدکننده بود که همان سنسور ۲۰ مگاپیکسلی APS-C را در Z50 II جدید ببینیم. در واقع، این سنسور مدتهاست که موجود است — حتی از زمان دوربین D500. هرچند سنسورها به طور کلی پیشرفت زیادی نداشتهاند و ما نمیگوییم که تصاویر کیفیت بدی دارند، اما سنسورهای جدیدتری در بازار وجود دارند و ای کاش این سنسور در Z50 II آپدیت میشد. بدون شک، پردازشگر بهبود یافته است و Z50 II از جدیدترین چیپ EXPEED 7 استفاده میکند که مزایای قابلتوجهی در تجربه کلی عکاسی فراهم میآورد.
نرخ عکاسی پیاپی بسیار سریعتر شده است؛ بهطور مثال، دوربین میتواند تا ۳۰ فریم در ثانیه با استفاده از تنظیمات کیفیت JPEG Normal را ارائه دهد. سنسور قدیمی مشکلاتی در زمینه شاتر غلتشی دارد، اما حداقل شاتر مکانیکی میتواند تا ۱۱ فریم در ثانیه با فایلهای RAW با کیفیت کامل عکس بگیرد. این یک نتیجه قابلاحترام است. همچنین خوشحالیم که حالت پیشضبط به Z50 II اضافه شده است، که تصاویری را پیش از لحظه اصلی ذخیره میکند تا اطمینان حاصل شود که لحظهی حساس به درستی ثبت میشود.
مزیت دیگر پردازشگر EXPEED 7، اضافه شدن جدیدترین حالتهای شناسایی سوژه نیکون برای فوکوس است. این ویژگی Z50 II را به ابزاری مؤثر برای عکاسی از پرترهها، ورزشهای موتوری، حیاتوحش و هواپیما تبدیل کرده است. همچنین ما بهطور گستردهای از فوکوس پیگیری D3استفاده کردیم، زیرا این روش هم مؤثر است و هم ساده.
Z50 II تجربه فوکوس بسیار قابلاعتمادی را فراهم میکند که برای مبتدیان و حرفهایها به یک اندازه مناسب است.
نیکون Z50 II: همهچیز در کنترل تصویر است
نیکون در حال پیروی از روند جاری بازار است تا پایگاه کاربری خود را گسترش دهد و کنترلهای رنگی قابل تنظیم و پیشتنظیمها را ارائه کند.
پاناسونیک بهطور برجستهای اقدام مشابهی را با اپلیکیشن Lumix Lab و LUTهایی که برای اولین بار در مدل S9 معرفی شد، انجام داد. این دوربین بهطور خاص به همان گروه هدفی که نیکون Z50 II را هدف گرفته است، معطوف است و حالا LUTها به دوربینهای پیشرفتهتر پاناسونیک نیز گسترش یافتهاند. نیکون نیز اقدام مشابهی کرده و کنترلهای تصویری را ارائه کرده است که فراتر از پروفایلهای رنگی استاندارد قبلی میرود. این پروفایلها در دو شکل در دسترس خواهند بود: یک سری مبتنی بر ابری به نام «دستورالعملهای تصویری» که توسط سازندگان حرفهای نیکون ارائه میشود و «کنترلهای تصویری انعطافپذیر» که کاربران میتوانند در داخل NX Studio ایجاد کنند. هر دو میتوانند به دوربین دانلود شده و در رابط کاربری آنها تغییرات بیشتری اعمال شود تا آزادی خلاقانه برای آزمایش و بازی با رنگها فراهم گردد.
ما برخی از دستورالعملهای تصویری را امتحان کردبم و برخی از آنها را خیلی جذاب یافتیم و برخی دیگر را بیش از حد استایلشده برای سلیقه خود دیدیم. با این حال، آزمایش جلوههای مختلف و خلق عکسهای پویا که ممکن است به آنها بیشتر از پروفایلهای رنگی سنتی علاقهمند شوید، میتواند سرگرمکننده باشد. البته باید بگوییم که خودمان اغلب به پروفایل قدیمی «نیکون دیپ تون مونوکروم» بازگشتیم. تمام این پروفایلهای رنگی میتوانند برای ویدیو نیز استفاده شوند و قطعاً مطالب زیادی برای گفتن در این زمینه وجود دارد.
نیکون Z50 II: یک دوربین هیبریدی واقعی
جردن دریک اینجا است تا درباره ویدیو صحبت کند و بگوید که در حالی که مشخصات پایه دوربین Z50 II ممکن است از نظر کاغذی مشابه دوربینهای قبلی به نظر برسند، این دوربین از هر دوربین APS-C نیکون، عملکرد ویدئویی بسیار بهتری دارد.
با استفاده از سنسور قدیمی ۲۱ مگاپیکسلی،k ۴ تمامعرض تنها تا ۳۰ فریم در ثانیه قابل استفاده است.k/60p 4موجود است اما با کراپ ۱.۵ برابری و کاهش وضوح. با این حال، این دوربین اکنون قادر به ضبط ویدیو با کیفیت ۱۰ بیت و N-Log بهطور داخلی است که دامنه دینامیکی بسیار وسیعتری ایجاد کرده و انعطافپذیری بیشتری در ویرایش پس از ضبط فراهم میکند. این قابلیت همچنین با LUTهای جدید RED نیکون هنگام ویرایش سازگار است و من این LUTها را به شدت بیشتر از LUTهای استاندارد N-Log ترجیح میدهم. همچنین، سیستم پیگیریD ۳ و تشخیص سوژه در حالت ویدیو فعال است که قابلیت اطمینان را بهطور چشمگیری افزایش میدهد.
ارتقاهای دیگر باعث شده که تجربه فیلمبرداری بسیار لذتبخشتر شود. طراحی عجیب «نمایشگر روبهجلو اما از زیر» در Z50 با یک نمایشگر کاملاً قابل تنظیم جایگزین شده است که به شما این امکان را میدهد که حتی هنگام استفاده از میکروفن متصل به شیار، همچنان صفحه نمایش را ببینید. رابط کاربری نیز آپدیت شده تا تنظیمات دوربین را به راحتی و فقط با استفاده از صفحه لمسی تنظیم کنید. اکنون جک میکروفن و جک هدفون نیز اضافه شدهاند که Z50 II را به دوربینی بسیار قدرتمندتر برای ضبط صدا تبدیل کرده است.
با این حال، دو ویژگی وجود داشت که ما را برای این دسته از دوربینها غافلگیر کرد. اولین ویژگی، اضافه شدن نمودارهای موجی برای نظارت بر نوردهی است. این روش، روشی بسیار مؤثرتر برای اندازهگیری نور است و در دوربینهایی با این قیمت به ندرت یافت میشود. ویژگی دیگری که بسیار جالب بود، چراغ نشانگر وضعیت بود که به ما اجازه میدهد بدانیم آیا در حال ضبط هستیم یا اینکه به اشتباه دکمه ضبط را دوبار فشار دادهایم.
همانطور که در بیشتر دوربینهای جدید سطح مبتدی مشاهده میشود، نیکون حالتی به نام «بازبینی محصول» دارد که برای نشان دادن اجسام به دوربین طراحی شده است. مشابه با حالت «Product Showcase» سونی یا «Product Priority Mode» فوجیفیلم و دیگر ویژگیهای مشابه از تولیدکنندگان مختلف، این حالت ابتدا روی صورت ارائهدهنده تمرکز میکند و زمانی که شیئی مقابل دوربین قرار میگیرد، روی آن شی تمرکز میکند تا شما بتوانید مثل یک اینفلوئنسر حرفه ای عمل کنید.
متأسفانه، مانند تمامی دوربینهای APS-C نیکون، این مدل فاقد IBIS (جبران لرزش داخلی دوربین) است، اما این موضوع در دوربینهای APS-C در این بازه قیمتی طبیعی است. تثبیت دیجیتال بهبود یافته است، ولی همچنان باعث برش قابل توجهی در تصویر میشود و در سرعتهای شاتر پایینتر، تصویر دچار اعوجاج میشود. خوشبختانه، تمام لنزهای زوم APS-C نیکون دارای سیستم کاهش لرزش هستند، اما اگر از لنزهای پرایم یا لنزهای شخص ثالث استفاده میکنید، پایداری تصویر مشکلساز خواهد بود.
کنترلهای تصویر جدید (Picture Controls) میتوانند هم برای ویدیو و هم برای عکسها استفاده شوند و ظاهری منحصر به فرد ایجاد کنند. به یاد داشته باشید که برخلاف زمانی که از فرمت RAW و JPEG برای عکسها استفاده میکنید، اگر از کنترل تصویر برای ویدیو استفاده کنید، ظاهر آن به صورت دائمی اعمال میشود و انعطافپذیری کمتری در مرحله پستولید خواهد داشت.
با معرفی دوربینهای Sony ZV-E10 II، Fujifilm X-M5 و حالا Nikon Z50 II، دوربینهای هیبریدی فوقالعادهای در این بازه قیمتی موجود هستند. با این حال، اگر مانند ما به دوربینی با EVF (نمایشگر دیجیتال چشمی) برای ویدیو علاقه دارید، Z50 II بهوضوح از Sony a6400 و Canon R50 برای عکاسان و فیلمبرداران هیبریدی بهتر عمل میکند و گام بزرگی به جلو برای دوربینهای APS-C نیکون به حساب میآید.
نیکون Z50 II: همان سنسور، اما جدیتر
برای یک دوربین مبتدی که به تازگی برای کاربران جدید طراحی شده، ما بسیار تحت تأثیر قرار گرفتیم که Z50 II تا چه حد جدی است. همهچیز از طراحی بدنه حرفهایتر گرفته تا ویژگیهای پیشرفتهتر و حالتهای فوکوس اتوماتیک، این نسخه را از مدل قبلی بسیار توانمندتر کرده است. خوشایند است که با دوربینی کار کنید که برای مخاطب “سادهسازی” نشده است، بلکه به جای آن فضای زیادی برای پیشرفت فراهم میآورد و در عین حال یادگیری آن ساده و شهودی است. نقاط ضعف اصلی این دوربین به سنسور قدیمیتر، نمایشگرهای ابتدایی و نبود IBIS مربوط میشود. ای کاش Z50 II کمی بیشتر از نظر فناوری پیشرفته میبود، اما در این صورت قیمت آن نیز افزایش مییافت.
ما از کار با Z50 II در همهجا لذت بردیم، از خیابانهای بارانی توکیو گرفته تا قدم زدنهای آرام در ساعت ۴ صبح در معابد پنهان و سپس یک سفر طولانی گردشگری به کاماکورا.
Z50 II کنترلهای کافی برای ما داشت تا به عنوان یک کاربر پیشرفته از آن لذت ببربم، اما در عین حال یک دوربین نسبتاً فشرده برای سفر و پیادهرویهای طولانی بود.
نیکون حدود پنج لنز استاندارد APS-C را ارائه میدهد و ما دوست داریم که این تعداد افزایش یابد، اما دیگر تولیدکنندگان نیز اکنون لنزهایی برای مانت Z میسازند و این زمانبندی عالی برای Z50 II است. ممکن است کیفیت تصویر تغییر نکرده باشد، اما فکر میکنیم کاربران جدید از کنترلهای تصویر انعطافپذیر جدید لذت خواهند برد. ویژگیهای زیادی برای دوست داشتن در مورد جدیدترین دوربین APS-C نیکون وجود دارد و با قیمت ۹۵۹.۹۵ دلار برای بدنه، نیکون Z50 II تقریباً برای همه در دسترس است تا از آن بهرهبرداری کنند.