پهپاد DJI Mavic 4 Pro: استاندارد جدید پهپادهای مصرف کنندگان
پهپاد DJI Mavic 4 Pro سرانجام توسط شرکت دیجیآی (DJI) رونمایی شد. اما به دلیل تعرفههایی که در دوره ریاستجمهوری ترامپ وضع شد و ابهامات دیگر بازار (مانند احتمال ممنوعیت محصولات دیجیآی)، این پهپاد هنوز در بازار آمریکا هم عرضه نشده است و مشخص نیست چه زمانی و با چه قیمتی در این کشور در دسترس قرار خواهد گرفت. این خبر به ویژه برای خریداران آمریکایی ناامیدکننده است چون این مدل پیشرفتهترین پهپاد برای مصرفکنندگان است که تاکنون به بازار عرضه شده است.
این محصول از یک سیستم سهدوربینه بهره میبرد که در یک گیمبال دایرهای و یک طراحی منحصربهفرد جای گرفته است. پهپاد جدید دیجیآی میتواند ویدئوهایی با کیفیت 6K و نرخ ۶۰ فریم در ثانیه ضبط کند و دامنه دینامیکی آن به ۱۶ استاپ میرسد. چنین مشخصاتی نه تنها از سایر پهپادها، بلکه حتی از بسیاری دوربینهای پیشرفته هم بهتر است. دیجیآی همچنین سرعت پرواز، عمر باتری و برد مسافتی را در این مدل ارتقا داده و سیستم جدید لایدار (LiDAR) را برای تشخیص بهتر موانع در نور کم به آن اضافه کرده است. در کنار اینها کنترلر جدید آرسی پرو ۲ (RC Pro 2) را نیز معرفی کرده که طراحی تاشوی بسیار کاربردی دارد.
این پهپاد به مدت چند هفته مورد استفاده قرار گرفته و باید گفت که عملکرد آن حتی از آنچه روی کاغذ آمده بهتر است. هرچند قیمت آن کمی بالا است، اما این پهپاد آنقدر قدرتمند و حرفهای ساخته شده که در حال حاضر هیچ محصول دیگری حتی نزدیک به آن نیست.
پهپاد DJI Mavic 4 Pro
پهپاد DJI Mavic 4 Pro پیشرفتهترین پهپاد مصرفکنندگان است که تا به حال عرضه شده و بهبود چشمگیری در کیفیت ویدئو، تشخیص موانع، قابلیت ردیابی سوژه، طول عمر باتری و برد پروازی دارد..
نقاط قوت
- کیفیت فوقالعاده ویدئو
- استفاده از لایدار برای تشخیص بهتر موانع در شب
- قابلیت ActiveTrack 360 برای ثبت تصاویر جذاب هنگام ردیابی
- بیشترین عمر باتری در میان پهپادهای مصرفی
- بالاترین برد انتقال تصویر در مقایسه با سایر پهپادها
نقاط ضعف
- گاهی در تشخیص موانع کوچک دچار خطا میشود
- چابکی کمتری نسبت به رقبا دار
طراحی
ویژگی منحصربهفرد پهپاد DJI Mavic 4 Pro که پیش از این در تصاویر فاششده و تیزر هفته گذشته دیده شده بود، گیمبال دایرهای بزرگ و سهدوربینهای است که «گیمبال بینهایت» (Infinity Gimbal) نام دارد و در جلوی پهپاد قرار گرفته است. هدف از طراحی این گیمبال، چرخش آزاد آن برای دستیابی به تثبیت بهتر و ثبت زاویههای جذابتر است. این دوربین گیمبال میتواند تا زاویه ۷۰ درجه به بالا حرکت کند (که در مدل قبلی ۶۰ درجه بود) و به هر جهتی قابلچرخش است. همچنین به راحتی قادر است تصاویر را با زاویه معروف به «داچ» (Dutch) ثبت کند و یا با چرخش ۹۰ درجهای، ویدئوهای عمودی با کیفیت کامل برای شبکههای اجتماعی ضبط کند.
به دلیل وجود محفظه جدید دوربین و باتریهای کمی بزرگتر، وزن مویک ۴ پرو به حدود ۲٫۳ پوند (۱ کیلوگرم) رسیده است که حدود ۰٫۲ پوند (حدود ۹۰ گرم) از مویک ۳ پرو سنگینتر است. بازوهای ملخها نیز بهروز شده و حالا میتوان آنها را به هر ترتیبی باز و بسته کرد؛ قابلیتی که در مدل قبلی وجود نداشت. بدنه پهپاد نیز برای افزایش سرعت و کارایی، آیرودینامیکتر طراحی شده است.
روی بازوی ملخ سمت چپ پهپاد DJI Mavic 4 Pro یک حسگر لایدار رو به جلو تعبیه شده که به شدت در تشخیص موانع به خصوص در شب کمک میکند. به علاوه، پهپاد به ۶ حسگر فیشآی همهجهته مجهز شده که حتی در نور بسیار کم (۰٫۱ لاکس، معادل نور ماه کامل در شب) نیز عملکرد خوبی دارند.
در حالی که مدل قبلی (مویک ۳ پرو) تنها ۸ گیگابایت حافظه داخلی داشت، مویک ۴ پرو در مدل استاندارد با ۶۴ گیگابایت حافظه (۴۲ گیگابایت در دسترس) عرضه میشود و نسخه «کریتور کامبو» (Creator Combo) آن به ۵۱۲ گیگابایت حافظه پرسرعت (۴۶۰ گیگابایت قابل استفاده) مجهز است. هر دو نسخه دارای درگاه کارت حافظه میکرو اسدی نیز هستند.
مویک ۴ پرو به همراه کنترلر نمایشگردار RC2 عرضه میشود که پیشتر همراه ایر ۳ دیده بودیم و در کیتهای «بیسیک» و «فلای مور» (Fly More) نیز موجود است. اما دیجیآی یک کنترلر کاملاً جدید به نام RC2 Pro نیز معرفی کرده که تا به حال مشابه آن وجود نداشته است. این کنترلر دارای یک صفحه نمایش روشن ۷ اینچی HDR است که به صورت تاشو بوده و قابلیت تنظیم زاویههای مختلف را دارد. نمایشگر میتواند تا ۹۰ درجه بچرخد؛ در این حالت دوربین مویک ۴ پرو نیز به طور خودکار ۹۰ درجه میچرخد که ویدئوی عمودی ضبط کند.
در این مدل دیگر نیازی به جدا کردن جویاستیکها هنگام حمل کنترلر نیست (البته همچنان این امکان وجود دارد)؛ چرا که جویاستیکها هنگام جمع شدن نمایشگر به صورت خودکار به داخل بدنه فرو میروند. این کنترلر تمامی دکمهها و قابلیتهای لازم برای هدایت پهپاد DJI Mavic 4 Pro و کنترل دوربین را دارد، از جمله یک دکمه اختصاصی برای چرخش ۹۰ درجهای دوربین. به علاوه، کنترلر RC2 Pro دارای پورت HDMI، درگاه USB-C و پشتیبانی از Wi-Fi 6 برای انتقال سریعتر دادهها است.
باتری های جدید ۹۵ وات ساعتی این پهپاد، حداکثر تا ۵۱ دقیقه پرواز را فراهم میکنند که در استفادههای معمولی حدود ۴۰ تا ۴۵ دقیقه خواهد بود. این مقدار افزایش چشمگیری نسبت به زمان واقعی ۳۰ تا ۳۵ دقیقهای در مویک ۳ پرو داشته است. مزیت دیگر این باتریها، سرعت شارژ بسیار سریعتر است؛ به طوری که شارژ یک باتری از طریق USB-C حدود ۵۱ دقیقه طول میکشد و با شارژر کیت «فلای مور»، شارژ کامل سه باتری تنها در ۹۰ دقیقه انجام میشود.
عملکرد و قابلیتها
پهپاد DJI Mavic 4 Pro حالا میتواند در حالت اسپرت بدون فعال بودن سیستم تشخیص مانع، تا سرعت ۹۰ کیلومتر بر ساعت پرواز کند که نسبت به سرعت ۷۵ کیلومتر بر ساعت مدل قبلی، پیشرفت چشمگیری محسوب میشود. این افزایش سرعت به خصوص برای تصویربرداری از خودروهای در حال حرکت بسیار کاربردی است. همچنین حداکثر سرعت در حالت عادی با فعال بودن ردیابی سوژه و تشخیص موانع نیز به ۶۴ کیلومتر بر ساعت افزایش یافته است. با این حال، این پهپاد هنوز پهپادی بزرگ و قدرتمند است و چابکی پهپادهای کوچکتر دیجیآی مانند مینی ۴ پرو را ندارد. همچنین با توجه به نبود محافظ ملخ مثل مدل آواتا ۲ (Avata 2)، استفاده از آن در فضاهای شلوغ و در اطراف جمعیت توصیه نمیشود.
سطح صدای تولید شده توسط مویک ۴ پرو همانند نسل قبلی، ۸۳ دسیبل است؛ اما فرکانس این صدا پایینتر آمده و آزاردهندگی کمتری دارد، به ویژه زمانی که پهپاد در نزدیکی افراد در حال پرواز است. این تغییر را میتوان یکی از پیشرفتهای ارزشمند این مدل دانست.
به لطف سیستم انتقال تصویر جدید O4+، برد انتقال ویدئوی مویک ۴ پرو به ۳۰ کیلومتر افزایش یافته که دو برابر مدل قبلی است. هر چند اغلب کاربران از این برد چندان استفاده نمیکنند، اما این افزایش باعث کاهش اختلال در انتقال تصویر و قطعی سیگنال میشود. همچنین این پهپاد قابلیت انتقال زنده ویدئو با کیفیت ۱۰۸۰p به صورت HDR و ۱۰ بیتی را دارد که کیفیت تصویر زنده را بالاتر برده و دید بهتر در نور شدید آفتاب را فراهم میکند.
ردیابی سوژه در پهپاد DJI Mavic 4 Pro با قابلیت جدید «اکتیو ترک ۳۶۰» (ActiveTrack 360)، که نخستین بار در مدل مینی ۴ پرو دیده شد، انجام میشود. این ویژگی به شما اجازه میدهد که همزمان با ردیابی خودکار سوژه، کنترل دستی روی موقعیت دوربین داشته باشید. همچنین این سیستم میتواند سوژهها را حتی وقتی که تا حدی پوشیده باشند در فوکوس نگه دارد.
در آزمایشهایی که روی خودرو، دوچرخه کوهستان و در حال پیادهروی انجام شد، مویک ۴ پرو توانست یک خودرو را با سرعت ۴۸ کیلومتر بر ساعت با فعال بودن کامل سیستم تشخیص موانع به خوبی ردیابی کند. هنگام فیلمبرداری از دوچرخهسوارها نیز پهپاد مسیرهای خلاقانه و جالبی را در اطراف درختها انتخاب کرد که نتایج بسیار سینمایی به همراه داشت. البته همین خلاقیت در یک مورد باعث برخورد پهپاد با شاخه کوچک درخت شد، اما خوشبختانه آسیبی به پهپاد وارد نکرد. مویک ۴ پرو همچنین به عنوان یک ابزار ولاگری، عملکرد خوبی داشت و توانست مسیر تعیینشده در حالت ActiveTrack 360 را به خوبی دنبال کند.
در ادامه، پهپاد DJI Mavic 4 Pro شبهنگام برای آزمایش سنسور لایدار و سنسورهای نور کم به پرواز درآمد و نزدیک درختها و ساختمانها آزمایش شد. در مدلهای قبلی چنین تستهایی خطرناک بودند، اما مویک ۴ پرو توانست همه موانع را با موفقیت شناسایی کرده و از برخورد جلوگیری کند. این قابلیت تشخیص مانع در نور کم همچنین به شما کمک میکند که در پروازهای شبانه، پهپاد را به آسانی به خانه بازگردانید؛ البته به خاطر داشته باشید که سنسور لایدار فقط در جهت رو به جلو عمل میکند. ویژگی بازگشت به خانه (Return-to-home) نیز اکنون بدون نیاز به GPS و تنها با داشتن نور کافی کار میکند، چرا که مویک ۴ پرو میتواند مسیرهای پروازی را به خاطر بسپارد.
کیفیت ویدئو
سیستم دوربین جدید به کار رفته در پهپاد DJI Mavic 4 Pro بهترین کیفیت ویدئویی را ارائه میدهد که تاکنون در پهپادهای مصرفی دیدهایم. دوربین اصلی این پهپاد که توسط شرکت هاسلبلاد (Hasselblad) ساخته شده، یک لنز عکاسی واید ۲۸ میلیمتری با حسگر دوگانه ۱۰۰ مگاپیکسلی ۴/۳ اینچی دارد و میتواند ویدئوهایی با کیفیت 6K در ۶۰ فریم بر ثانیه یا 4K در ۱۲۰ فریم بر ثانیه ضبط کند. این دوربین همچنین از حالتهای حرفهای D-Log و D-LogM شرکت دیجیآی پشتیبانی میکند که دامنه دینامیکی را به حداکثر برساند. ضمن اینکه این دوربین قادر است عکسهایی با وضوح تا ۱۰۰ مگاپیکسل ثبت کند. مویک ۴ پرو یکی از معدود پهپادهایی است که دارای دیافراگم متغیر (f/2.0 تا f/11) است و به شما اجازه میدهد که کنترل عمق میدان بهتری داشته باشید و در نور شدید آفتاب نیز عملکرد بهتری از خود نشان میدهد.
گیمبال «بینهایت» همچنین شامل یک دوربین عکاسی تلهفوتو متوسط با لنز ۷۰ میلیمتری و حسگر ۱/۱٫۳ اینچی مشابه مینی ۴ پرو است. به علاوه، یک دوربین با لنز بلندتر ۱۶۸ میلیمتری و حسگر ۱/۱٫۵ اینچی نیز وجود دارد که برای کاربردهایی مثل فیلمبرداری از حیات وحش ایدهآل است. هر دوی این دوربینها دارای دیافراگم ثابت f/2.8 هستند و از فیلمبرداری 4K با نرخ ۶۰ فریم در ثانیه در حالتهای D-Log، D-LogM و HDR پشتیبانی میکنند و دارای فوکوس خودکار با قابلیت ردیابی سوژه و ISO دوگانه هستند.
کیفیت ویدئویی دوربین اصلی هاسلبلاد در حالتهای 6K و 4K فوقالعاده واضح است و رنگها را با دقت بسیار بالا و جزئیات کامل، به خصوص در تصاویر آسمان و ابرها ثبت میکند. استفاده از حالت D-Log دامنه دینامیکی را حتی بیشتر میکند، اما تصحیح رنگ در آن کمی دشوارتر است. حالت D-LogM انتخاب متعادلتری بوده و تنظیم رنگها در آن سادهتر است.
نسخه استاندارد پهپاد DJI Mavic 4 Pro ویدئوها را با فرمت H.265 و حداکثر بیتریت ۱۸۰ مگابیت بر ثانیه ضبط میکند، اما نسخه «کریتور کامبو» با حافظه داخلی سریعتر، از فرمت H.264 All-I با بیتریت بسیار بالاتر ۱۲۰۰ مگابیت بر ثانیه نیز پشتیبانی میکند که ویرایش ویدئو را آسانتر میکند. البته دیجیآی دیگر از فرمت ProRes 4:2:2 HQ که در مدل «سینه» (Cine) مویک ۳ پرو وجود داشت، استفاده نکرده است.
یکی از برتریهای مهم مویک ۴ پرو نسبت به رقبا، عملکرد آن در نور کم است که به لطف قابلیت ISO دوگانه به دست آمده. هنگام فیلمبرداری در شرایط کمنور مانند غروب و طلوع خورشید و در ISOهای ۶۴۰۰ و بالاتر، نویز به راحتی با مقداری کاهش، قابلکنترل است. در این شرایط، حالت D-Log نیز دامنه دینامیکی کافی برای ایجاد تعادل بین مناطق روشن آسمان و مناطق تاریک زمین را فراهم میکند.
کیفیت عکسهای گرفتهشده در حالت ۱۰۰ مگاپیکسلی نیز بینظیر است؛ به طوری که جزئیات بسیار زیادی ثبت میشود و امکان زوم کردن روی عکسها و دیدن اشیای بسیار کوچک فراهم میشود. با این حال برای عکاسی در نور کم با استفاده از پهپاد DJI Mavic 4 Pro بهتر است از حالت ۲۵ مگاپیکسلی استفاده کنید که نویز کمتری را تجربه کنید. همچنین عکاسی در فرمت RAW DNG امکان ویرایش دقیقتر تصاویر در شرایط نوری پیچیده را فراهم میکند.
دوربین تلهفوتو ۷۰ میلیمتری (۳ برابر) با حسگر ۱/۱٫۳ اینچی برای ثبت تصاویر پرتره و نماهای نزدیکتر در عکاسی از مناظر بسیار مناسب است. این دوربین نیز با پشتیبانی از فیلمبرداری 4K تا نرخ ۱۲۰ فریم بر ثانیه و حالتهای D-Log و D-LogM به خوبی با ویدئوهای دوربین اصلی ترکیب میشود، هر چند جزئیات و کیفیت تصاویر در نور کم به پای دوربین اصلی نمیرسد. دوربین ۱۶۸ میلیمتری با حسگر ۱/۱٫۵ اینچی نیز کیفیت متوسطی دارد اما برای فیلمبرداری از حیات وحش بسیار مناسب است.
جمعبندی
پهپاد DJI Mavic 4 Pro نمونهای بارز از پیشتازی دیجیآی در صنعت پهپادها است که با بهروزرسانی مداوم و بهبود محصولاتش، همچنان فاصله خود را با رقبا حفظ کرده است. تقریباً در هر زمینهای، این پهپاد نسبت به مدل قبلی (مویک ۳ پرو) بهبود یافته و همانطور که اشاره شد، در حال حاضر هیچ رقیبی در سطح مصرفکنندگان برای آن وجود ندارد. نزدیکترین رقیب آن از نظر قیمت و امکانات، پهپاد اوتل اوو ۲ پرو (Autel Evo II Pro 6K) است که البته فقط یک دوربین با حسگری کوچکتر دارد و از نظر عمر باتری و برد پروازی نیز در سطح پایینتری قرار میگیرد.
پهپاد DJI Mavic 4 Pro هماکنون در اکثر مناطق دنیا به جز آمریکا عرضه شده و قیمت آن به همراه کنترلر RC2 از ۲۰۹۹ یورو یا ۱۸۷۹ پوند (حدود ۲۳۶۰ دلار) شروع میشود. همچنین امکان خرید نسخه «فلای مور» (Fly More) نیز وجود دارد که شامل کنترلر RC2، یک کیف، سه باتری و شارژر است و قیمت آن ۲۴۵۹ پوند یا ۲۶۹۹ یورو (حدود ۳۰۴۰ دلار) است. نسخه کریتور کامبو (Creator Combo) نیز که شامل تمامی لوازم نسخه فلای مور به اضافه کنترلر پیشرفته RC2 Pro، حافظه داخلی ۵۱۲ گیگابایتی و امکان ضبط ویدئو با فرمت All-I است، با قیمت ۳۵۳۹ یورو یا ۳۲۰۹ پوند (حدود ۳۹۸۰ دلار) عرضه میشود. کنترلر RC2 Pro نیز به صورت جداگانه با قیمت ۹۹۹ یورو یا ۸۷۹ پوند (حدود ۱۱۲۵ دلار) در دسترس است.