آشنایی با دوربینهای پنتاکس
شرکت اپتیکی آساهی در سال 1919 در ژاپن شروع به فعالیت نمود. این شرکت در ابتدا بر ساخت عدسی عینک متمرکز بود. اما در ادامه و در سال 1938 به ساخت لنز عکاسی و سینمایی نیز روی آورد. این شرکت در خلال جنگجهانی دوم اغلب توان خود را ساخت لوازم اپتیکی ارتشی نمود، اما پس از جنگ، دوباره به فعالیتهای متعارف خود مشغول شد. این شرکت اولین دوربین 35 میلیمتری خود را در سال 1952 به بازار عرضه نمود که البته در ادامه، مدلهای بسیار متنوعی از آن را ارائه نمود. همچنین پنتاکس از سال 1969 وارد رقابت دوربینهای قطع متوسط شد. این متن به بررسی دوربینهای قطعمتوسط این شرکت خواهد پرداخت.
دوربینهای قطع متوسط پنتاکس به نسبت دیگر رقبا تنوع چندانی ندارد. این دوربینها در دو قطع 6در7 و 6در4.5 سانتیمتر به بازار عرضه شدند. که پنتاکس برای هر یک از آنها لنزها و لوازم جانبی متفاوتی ارائه داده است. دوربین قطع 6در7 که بدنهای شبیه به دوربینهای 35 میلیمتری داشت در سال 1969 به بازار معرفی شده و عرضهی آن با تغییراتی در بدنهی آن تا سال 2010 ادامه داشت.(!) دوربین دوم با قطع 6در4.5 و بدنهای تقریبا مکعبیشکل (همانند هاسلبلاد،مامیا و برونیکا) در سال 1984 معرفی شده و نسخههای دیجیتال آن همچنان در سال تولید است که نشاندهندهی دقت و کیفیت این سری است.
بدنهی پنتاکس 6در7 که نسخهی اولیهی آن با نام Asahi Pentax 6×7 معرفی شد، شبیه به دوربینهای 35 میلیمتری است. اما این دوربین اولین دوربین اسالآر قطع متوسط با چنین طراحیای نیست. برخی بر این باورند که شاید این طراحی وامدار دوربین آلمانی موفق پنتاکون 6 است. مدل ارتقاء یافتهی این دوربین با پسوندMU، امکان قفل آینه را نیز فراهم می آورد که در سال 1976 به بازار عرضه شد.
پنتاکس نسخهی بعدی این دوربین را در سال 1990 با نام Pentax 67 به بازار عرضه نمود که نسخهی ارتقاء یافتهی آن یعنی Pentax 67II تا سال 2010 تولید میشد. گسترهی لنزهای ارائه شده برای این دوربینها از 45 میلیمتر تا 1000 میلیمتر است که البته باید به آنها لنز 35 میلیمتری فیشآی، لنز شیفت 75 میلیمتر، دو لنز ماکرو، دو لنز با شاتر میانلنز، دو لنز زوم و سه تله کانورتر را نیز افزود. در مورد لوازم جانبی نیز باید به منظرهیابهای قابل تعویض، گریپ فوقالعاده جذاب، پوشش ضد آب و… اشاره نمود.
سری دوم دوربینهای قطع توسط پنتاکس، سری 645 است که در سال 1984 به بازار معرفی شد. نسخهی اولیهی این دوربین با موتوردرایو داخلی، نورسنج تیتیال، السیدی برای نمایش تنظیمات دوربین و قابلیت نوردهی مضاعف یکی از پیشرفتهترین دوربینهای قطع متوسط زمان خود بود که البته امکان تعویض مگزین فیلم در آن تعبیه نشده بود. لنزهای این دوربین گسترهی 35 تا 600 میلیمتر را شامل میشود که البته چندین لنز زوم، لنز ماکرو، لنز با شاتر میانلنز و تلهکانورتر را باید به آنها افزود. این بدنهی پیشرفته به سرعت به فوکوس خودکار مجهز شد که در ادامه با برخی تغییرات در بنده و تولید لنزهای باکیفیتتر، بدنهای مناسب برای سیستم دیجیتال مدیومفرمت فراهم آورد.
هرچند سری 67 به دلیل عدم توانایی سازگاری با بکهای دیجیتال، دیگر تولید نمیشوند، اما نسخههای بعدی بدنهی سری 645 با نامهای 645N , 645NII -که فوکوس اتوماتیک را امکانپذیر مینمودند- پدران دوربینهای قطع متوسط دیجیتال پنتاکس هستند که در متنی جداگانه به همراه بدنههای سری دیجیتال پنتاکس بررسی خواهند شد.