آشنایی با دوربینهای رولی سری 6000 و Hy6
پیش از این در متنی جداگانه به بررسی برخی از معروفترین سریهای دوربینهای شرکت رولی پرداخته شد. متن پیش رو به بررسی آخرین سریهای موفق این شرکت یعنی سری 6000 و دوربین فوقالعادهی Hy6 به عنوان یکی از پیشرفتهترین دوربینهای قطع متوسط اسالآر خواهیم پرداخت.
همانگونه که اشاره شد، رولی در میانهی دههی 1970 با ارائهی دوربین رولیفلکس SLX اولین دوربین قطع متوسط مجهز به میکروپروسسور را به بازار عرضه نمود. در ادامه رولی دوربین رولیفلکس 6002 با قابلیت تغییر بک و نورسنجی تیتیال را معرفی نمود که با بهبودهایی در نورسنجی نقطهای، موتوردرایو و نوردهی چندگانه در سریهای 6006 و 6008 همراه بود.
رولی در سال 2002 بدنهی فوکوس خودکار خود را با نام 6008AF به بازار عرضه نمود که تا سال 2014 تولید میشد. این دوربین اولین دوربین قطع متوسط در قطع 6در6 بود و علاوه بر این به دلیل همراهی لنزهایی با شاتر میانلنز با حداکثر سرعت 1/1000 ثانیه، یک پله جلوتر از هاسلبلاد سری H قرار میگرفت. این دوربین علاوه بر ارائهی بک فیلم در دو قطع 6در6 و 6در4.5، با بکهای دیجیتال نیز سازگار بود. به عنوان مثال دوربین رولی DB20p، دوربینی با بک دیجیتال P20 فیزوان بود که در اوایل سال 2005 به بازار عرضه شد. این بک دیجیتال با قطع مربع حدود 37در37 میلیمتر، حسگری با تفکیک 16مگاپیکسل را در اختیار کاربران قرار میداد. در ادامه و درسال 2006، رولی از بکهای دیجیتال سینار با ابعاد 36در48 میلیمتر و تفکیک 22مگاپیکسلی نیز بهره برد. همچنان استفادهی برخی بکهای دیجیتال سینار و فیزوان با استفاده از مبدلهای مناسب بر روی این دوربینها امکانپذیر است.
نقطه ضعف رولیفلکس6008، در مقایسه با دیگر دوربینهای قطعمتوسط موفق برای بکهای دیجیتال، عدم اتصال الکترونیک بدنه و بک و در نتیجه از دست رفتن دادههای ثبت عکس (EXIF) بود. از این رو رولی در فوتوکینا 2006 بدنهای جدید با نام Hy6 به بازار معرفی کرد. این دوربین که بسیار وامدار رولی 6008AF است، با همکاری سه شرکت رولی، سینار و لیف ساخته شد که سه نسخهی مختلف آن با نام هریک از این شرکتها به بازار ارائه شد که تفاوتهای بسیار اندکی -از قبیل تفاوت در باتری- با یکدیگر دارند. هرچند رولی در مقایسه با هاسلبلاد سریH که تا آن زمان (سری H3D) صرفا از بکهای ایمکون استفاده مینمود، امکان بهرهبری از بکهای دیجیتال دو شرکت مختلف را به کاربرانش میداد، اما به دلیل عدم همکاری فیزوان با این پروژه، امکان استفادهی بکهای دیجیتال این شرکت بر روی این دوربین وجود ندارد که میتوان آن را یکی از دلایل اصلی شکست این پروژه در کوتاه مدت دانست. همانگونه که در متن بررسی هاسلبلاد سریH اشاره شد، هاسلبلاد در سری H4D با ارائهی بدنهای با امکان جدا شدن بک دیجیتال (H4X)، امکان استفاده از بکهای فیزوان را فراهم کرده و توانست با فیزوان همکاری کند.
نام دوربین Hy6 از ابتدای کلمهی هایبرید گرفته شده است که به سازگاری با هر دو ساختار بک فیلم و بک دیجیتال اشاره دارد. دوربین ابتدایی با نام رولیفلکس در سال 2006 به بازار عرضه شد. اما عرضهی آن با نامهای Sinar Hy6 و Leaf AFi به دلیل آزمایشهای متعدد این دو شرکت، تا اواخر سال 2007 به طول انجامید. این دوربین با استفاده از فوکوس متقاطع برای فوکوس در نور کم، اتصال الکترونیک بدنه به بک دیجیتال، باتری لیتیوم-یون، السیدی نشاندهندهی اطلاعات ثبت تصویر، سیستم تعادل رنگ خودکار، سازگاری با لنزها و بسیاری از لوازم جانبی رولیفلکس سری 6000 و بسیاری بهبودهای جزئی دیگر نسبت به دیگر دوربینهای موجود، در سال 2008 برنده جایزهی ”بهترین دوربین قطع متوسط دیجیتال سال” شد.